SOCIETAT INTERNACIONAL DE GEOLOGIA I MINERIA AMBIENTAL PER AL DESENVAUPAMENT I L¨ORDENAMENT TERRITORIAL
Societat internacional registrada al Departament de Justícia. Agost 2013 nº 50798 – NIF G65976516
Durant els darrers temps, estan circulant informacions en relació a possibles tasques mineres, tant al municipi del Baix Pallars (per les proximitats de Peramea i de Bretui), com pel municipi de la Torre de Cabdella (per les immediacions de les poblacions d´Envall i la Plana, i el despoblat de Puiforniu). En tots els casos, es tracta d´uns possible recerca encaminada a prospectar minerals de cobalt i en menys grau de níquel.
En tots dos casos, s´han demanat permisos d’investigació a la Direcció General de Mines de Catalunya. Tot i això, en aquests moments esta pendent de resolució. En cas de prosseguir aquesta tramitació, caldria fer un estudi d´impacte ambiental.
Tot i així, SIGMADOT (Societat Internacional de Geologia i Mineria Ambiental per al desenvolupament i l´Ordenament del Territori) es mostra totalment en desacord amb aquesta tramitació, per diferents motius
- La proximitat de la zona, per on es farien les recerques mineres, a l´Estany de Montcortés, considerant que aquest indret està inclòs dins el PEIN (espai MTC “Estany de Montcortès”) i pertany també a la Xarxa Natura 2000 (espai ES5130019 “Estany de Montcortès”).
- Qualsevol recerca i prospecció, fonamentalment al Baix Pallars, pot afectar directament al Sistema Hidrològic de l´Estany de Moncortés – Peramea. Cal considerar l´existència prop d´aquesta darrera població de petites llacunes residuals i temporals connectades hidrològicament amb l´Estany de Montcortés.
- La situació de tota la zona, dintre del Geoparc Conca de Tremp – Montsec, que si be no es un figura legal de protecció, si que és no aconsellable, des del punt de mira de SIGMADOT d´autoritzar explotacions mineres en la seva superfície.
- La més que dubtosarendibilitat econòmica de les explotacions mineres en aquesta zona. Cal recordar que a Peramea ja van existir mines de cobalt desenvolupades durant un petit període del segle XX. Tot i així, en aquestes explotacions no es beneficiava el cobalt sinó els carbonats de cobalt, utilitzats amb finalitats ornamental. Tanmateix es van trobar indicis de cobalt, no explotables a la Plana de Mont-rós, entre altres llocs.
- A les antigues explotacions els minerals de cobalt es trobaven disseminats entre unes roques detrítiques del trànsit del Paleozoic al Mesozoic. Si bé es cert, que per sota d´aquelles hi ha algunes concentracions però sempre molt poc importants, en unes roques més antigues, del Silurià.
Per totes aquestes raons SIGMADOT demana que no es doni cap permís d´investigació a la zona abans esmentada
Presidència de SIGMADOT
Dr. Josep M. Mata – Perelló